Vi älskar djur

Djur i allmänhet och hundar i synnerhet är vad den här sidan kommer att handla om. Vi älskar djur och vi kommer att ge initierade tips, tankar och råd kring hur du ska bli en bättre ägare.

Vårt mål är att alla djurägare ska hitta nycklar som leder till att man får ut maximalt av varandra. Mår djuret bra så mår du också bra. Med rätt vägledning kan du och ditt djur hitta en gemensam väg tillsammans. En väg som ger er båda den glädje och njutning ni förtjänar. Välkommen!


Hur väljer man rätt hundfoder?

Hur väljer man rätt hundfoder till sin hund? För hundar så är kosten en av de viktigaste beståndsdelarna för ett friskt liv. Fel hundfoder kan ge dig som ägare en slö, trött och inaktiv hund vars päls ser väldigt sliten ut. Dessutom kan hunden bli för smal eller för tjock – något som, oavsett vilket, ökar risken för både skador och sjukdomar. Rätt hundfoder däremot ger dig en aktiv, glad och nyfiken hund som hela tiden ger dig den glädje du vill ha. Frågan är bara hur man hittar rätt?

Hundfoder och valet av sådant ska ske med en tanke på vilken ras man har, hur gammal den är, vilken vikt hunden har samt vilken motions- och aktivitetsnivå hunden kräver. Det finns idag en i det närmaste enorm marknad för hundfoder och det finns dels väldigt många märken att välja på – men också många olika variationer. Det gör valet svårt.

Torrfoder är det absolut vanligaste. Torrfoder har många fördelar – ett lägre pris, en enklare hantering och en lång hållbarhet. Att köpa torrfoder är ofta en bra lösning. Om hunden inte skulle gilla det så kan man dessutom alltid blöta upp fodret lite innan servering. Fråga gärna i djuraffären om vilket torrfoder som passar bäst för din hund.

Konserver är också relativt vanliga. Nackdelen där är att det är lite dyrare än vanligt foder samt att det luktar lite konstigt då du häller ut det i skålen. Hundar brukar emellertid älska både doft och smak. Ett säkert kort!

Färskfoder har blivit populärt under senare år. Men, detta typ av hundfoder kräver också lite mer av dig som ägare. Det kan innehålla bakterier som kan göra hunden sjuk; det gör att förvaringen – och kontroll av utgångsdatum – blir väldigt viktigt. Färskfoder är dessutom ganska dyrt i jämförelse med andra hundfoder. En nackdel som dock kan trumfas av det faktum att hundar verkligen älskar denna typ av mat.


Vad gör en veterinär?

En veterinär arbetar på samma sätt som en doktor – fast med djur istället för människor. Man undersöker, diagnostiserar och behandlar djur mot skador och sjukdomar.

En annan uppgift som åligger en veterinär är att avliva djur som antingen blivit för gamla eller för sjuka. Man kan även avliva aggressiva djur som exempelvis attackerat barn eller människor. En veterinär behandlar alla djur – från elefanter på zoo vidare till livsfarliga reptiler och hela vägen fram till små kattungar.

För att bli veterinär krävs en gedigen utbildning om 5.5 år på högskolenivå. Det är dessutom tufft att komma in på programmen då konkurrensen är hård: många drömmer om att arbeta med djur.

En veterinär kan även arbeta med andra frågor. Att exempelvis kontrollera djurhållning och slakterier är en viktig del som en veterinär – då i länsstyrelsens regi – utför. Då ser man till att alla lagar och regler följs samt att det kött som sedermera hamnar på våra tallrikar är av bästa möjliga kvalitet – och att det kommer från ett djur som behandlats på ett bra sätt; i enlighet med de krav som ställs av Livsmedelsverket. En viktig samhällsuppgift.


Anmäl er till en valpkurs

Har du svårt att få din hundvalp att följa din uppmaningar och instruktioner? Det ligger i valpens natur att testa och tänja gränser. Den inneboende nyfikenheten gör att allt blir en lek och att varje ny miljö är en potentiell lekplats. Många hundägare blir frustrerade och känner en vanmakt inför detta faktum: man blir arg och man blir frustrerad över att man inte, så att säga, har pli på sin hund.

Här kan en valpkurs vara lösningen. Vid en valpkurs – som pågår regelbundet under några veckor och som leds av erfarna instruktörer – får man värdefulla tips, råd och nycklar kring hur man ska hantera sin valp och hur man får denne att lyda uppmaningar och instruktioner. Samtidigt så finns även andra fördelar. Hunden får träffa andra hundar – av olika raser, storlekar och med olika lynnen – och därigenom lära sig det sociala spelet. Du som ägare ges även en chans att träffa nya personer som har ett gemensamt intresse i form av ert hundägande.

Instruktörerna utgår från din hund och kan i och med detta också anpassa råden för att de ska passa för er. Hundar är individer och det som fungerar för en kan vara värdelöst för en annan. En valpkurs ger dig rätt verktyg.

Kom även ihåg att det är viktigt att forma hunden i tidig ålder. Ju äldre den blir, desto svårare blir det av vänja den av vid olater och dåligt beteende.